LIPOFILLING


Lipofilling is een behandelmethode waarin volumetekorten van bepaalde lichaamsgebieden, zoals bijvoorbeeld uw borsten, gezicht of handen, met lichaamseigen materiaal (vet) worden opgevuld.

Lipofilling houdt in dat de groeifactoren het getransplanteerde vetweefsel activeren en er zo nieuw vetvolume ontstaat.


De ingreep

Voorafgaand aan de ingreep worden de uitgangspunten waar het vet het beste geoogst kan worden gemarkeerd. De buik is hierbij een favoriete locatie. Op een onopvallende plaats wordt er een incisie gemaakt. De verdovingsvloeistof wordt via gemarkeerde plaatsen ingebracht. Het oogsten van het vet gebeurt met fijne canules en start nadat de verdoving is ingewerkt. Afhankelijk van het gebied en de omvang duurt het ongeveer een uur.

Het geoogste vet, ook wel autoloog vet genaamd, wordt vervolgens gezuiverd en daarna nauwkeurig in het te behandelen gebied aangebracht met fijne canules. Het vet wordt niet als één grote massa ingespoten, maar wordt ingebracht als een soort kleine tunneltjes die uitwaaieren. Dit gebeurt laag voor laag totdat het gewenste resultaat is verkregen. Het inbrengen van het autoloog vet duurt ongeveer één tot twee uur.

Deze aanpak zorgt ervoor dat de vetcellen beter gevoed kunnen worden en beter overleven. Na een paar dagen kunnen de gezonde geïmplanteerde vetcellen gaan groeien.

Lipofilling kan in principe onder een plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

Bij een stapsgewijze benadering zijn meerdere lipofilling behandelingen nodig voordat het gewenste resultaat bereikt kan worden. Per sessie wordt er niet meer dan 300ml vet geïmplanteerd om een zo hoog mogelijke overlevingskans van alle vetcellen te genereren. Tussen de afzonderlijke ingrepen is een herstelperiode van ten minste zes maanden nodig.


Voor de ingreep

U moet geen aspirine gebruiken gedurende 14 dagen voorafgaand aan de operatie. Aspirine vertraagd namelijk het stollingsproces. Ook raden wij het overmatig gebruik van alcohol af. We verzoeken u nadrukkelijk om minimaal 14 dagen voor de ingreep niet te roken. Roken zorgt voor een verminderde doorbloeding waardoor de genezing niet optimaal kan verlopen.


Na de ingreep

Onmiddellijk na de ingreep heeft u naar verwachting weinig tot geen pijn, het is wel wat gevoelig. Enige zwelling is normaal net als bij elke andere operatie. De vetcellen mogen niet platgedrukt worden, anders nemen ze in volume af. Het uiteindelijke resultaat kan pas worden beoordeeld na ongeveer drie maanden. De incisies zijn zo klein die vervagen in de tijd en zullen nauwelijks herkenbaar zijn.


Bij een gezonde lifestyle is het resultaat blijvend. Meestal wordt er meer vet ingespoten (over-correctie) dan nodig. Een klein deel van het vet dat ingespoten wordt, neemt namelijk af in kracht. Het resultaat van een lipo- filling is blijvend. Het beste resultaat komt met een stabiel gewicht.

Sporten is niet verstandig de eerste vier tot zes weken na de ingreep. In overleg met de arts kunt u dit weer hervatten.


Risico’s

Soms kan er een lichte asymmetrie ontstaan, die kan bij een 2e behandeling worden verbeterd.

Verder is er kans op nabloeding, infectie van huid en weefsel of het ingespoten vet groeit niet in.

Omdat alleen lichaamseigen vet wordt gebruikt, is er geen kans op afstoting met lipofilling. Deze techniek is onderzocht en bewezen effectief en veilig.