Liposuctie/ Lipo-sculptuur.


Dit zijn technieken waarbij abnormale vetstapeling chirurgisch verwijderd wordt via kleine sneetjes in de huid. Met behulp van dunne naalden wordt het teveel aan vetweefsel regelmatig weggezogen (=liposuctie) waardoor de vorm van het lichaam wordt aangepast (=lipo sculptuur). Aangezien vetcellen die verwijderd worden nooit meer terugkomen, ontstaat er een permanente figuur verbetering, zelfs bij gewichtstoename.

Vetzucht en abnormale vetstapeling.

Onder vetzucht (obesitas) verstaat men een aandoening waarbij te veel vet wordt afgezet op plaatsen waar ook normaal vet voorkomt. Het vet wordt uit het voedsel opgenomen in de vetcellen, die hierdoor in omvang toenemen. Het aantal vetcellen blijft echter gelijk omdat er geen nieuwe cellen ontstaan. Abnormale vetstapeling (lipo-dystrofie) is een afwijking waarbij het vet slechts wordt afgezet op bepaalde plaatsen, zoals heupen of billen, terwijl de vetlaag op het lichaam normaal van dikte is. Deze plaatselijke afwijking berust op een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Vaak komt dit in bepaalde families voor. Terwijl vetzucht goed reageert op dieetmaatregelen en lichaamsbeweging, klaagt een patiënt met abnormale vetstapeling over een ingevallen gezicht, terwijl de bovenbenen of heupen ondanks alle inspanningen dik blijven. Bij deze patiënten kan lipo-sculptuur een uitkomst bieden omdat het teveel aan plaatselijke vetcellen definitief verwijderd wordt.

De operatie.

De uitgebreidheid van de operatie hangt af van de verandering die de patiënt wenst en wat technisch haalbaar is voor de plastisch chirurg. Op zijn advies kunt u poliklinisch onder plaatselijke verdoving of tijdens een opname onder narcose behandeld worden. De operatie duurt meestal tussen de 45 minuten en 2 uren. Voor de operatie wordt samen met u het vetweefsel op uw lichaam afgetekend:

Hierna wordt meestal een foto gemaakt om uw situatie vast te leggen, waarna de ingreep begint. De huid wordt gedesinfecteerd en met steriele doeken afgedekt. Onder plaatselijke verdoving of onder narcose worden enkele kleine sneetjes gemaakt in uw huid. Via deze openingen wordt een dunne stompe naald (2 mm) in het vetweefsel geschoven en een vloeistof ingespoten. Door deze vloeistof zwellen de vetcellen op en zijn ze makkelijker weg te zuigen.

Hierna wordt een dunne canule met kleine gaatjes in het vetweefsel geschoven. Deze canule is door een zuigslang met een vacuümpomp verbonden zodat de vetcellen met hun inhoud weggezogen kunnen worden. De canules bewegen regelmatig en waaiervormig door het vetweefsel heen, zodat er talloze kleine gangetjes ontstaan in uw vetweefsel.


Eigenlijk ontstaat er een soort spons-structuur met holle ruimtes in uw vetweefsel. Deze gangetjes vullen zich tijdelijk met wondvocht waardoor het vetweefsel niet meteen zal samentrekken. Uw lichaam ruimt vervolgens deze vloeistoffen op en zullen de gangetjes in het vetweefsel gaan samenvallen. Dit gehele proces duurt tussen de 6 en 12 weken en betekent dat u niet meteen het eindresultaat zult zien. Enig geduld blijft in deze periode dus geboden!

De sneetjes in uw huid worden met oplosbaar hechtmateriaal onderhuids gehecht en hoeven niet verwijderd te worden. Na de operatie is het noodzakelijk om het operatiegebied drukkend te verbinden. Dit kan het best met het dragen van aansluitende elastische kleding. De juiste keus voor deze kleding bespreekt u van voor de ingreep met uw plastisch chirurg.


Het resultaat.

Aangezien de verwijderde vetcellen niet meer terugkomen, ontstaat een definitieve vorm- en contour-verbetering. In het begin is de huid slap en gerimpeld omdat door het verwijderen van de vetcellen ruimte onder de huid vrijkomt. Deze slappe huid trekt echter geheel of grotendeels weer strak. Dit proces is sterk afhankelijk van uw leeftijd en de elasticiteit van uw eigen huid. Uw plastisch chirurg beoordeelt uw huid en informeert u verder. Niet bij iedereen trekt de huid geheel strak. Soms is het nodig om in een later stadium overtollige huid te verwijderen.


Zoals eerder vermeld, is het eindresultaat pas na enige maanden zichtbaar omdat uw huid nog samentrekt en onderhuids nog allerlei opruimingsprocessen gaande zijn. De littekentjes worden zoveel mogelijk op onopvallende plaatsen gemaakt (in de navel of lies/bil-plooien), en vervagen geleidelijk. Tenslotte is de hoeveelheid vet die in een keer verwijderd kan worden, beperkt. In sommige gevallen moet dus na enige tijd opnieuw worden geopereerd.

Na de operatie.

Dag 1

Het behandelde gebied voelt beurs aan. Pijnstilling bestaat uit paracetamol 4 x 500 mg per dag wat u zonder recept bij de drogist koopt. De kleine sneetjes kunnen gedurende 24 uur nog wat vocht nalekken. Dit vocht bestaat grotendeels uit het vocht dat tijdens de operatie in het vetweefsel werd ingespoten en is vermengd met wat bloed. Dit vocht vangt u op met gaasjes aan de buitenkant van het drukverband of aan de binnenkant van uw drukkende kleding. Het is van belang om binnenshuis kleine afstanden te blijven lopen, omdat hierdoor de kans op trombose na de operatie wordt verkleind.

Week 1 tot 3.

De behandelde gebieden kunnen blauwe plekken vertonen door de aanwezigheid van bloeduitstortingen. Deze plekken kunnen alle kleuren van de regenboog krijgen, maar verdwijnen spontaan. Ook kunnen er harde plekken ontstaan door het proces van opruiming dat onderhuids plaatsvindt. Door de wondgenezing wordt het behandelde gebied steeds soepeler en zachter. De littekens zijn nu genezen maar nog rood verkleurd. In deze periode draagt u 24 uur per dag aandrukkende kleding en/of elastische tape en komt u voor de eerste controle naar de polikliniek.

Week 4 tot 6.

De blauwe plekken zijn grotendeels verdwenen, maar kunnen nog wat hard aanvoelen. Geleidelijk versoepelt alles. Overdag draagt u nog steeds aandrukkende elastische kleding. Gedurende de nacht mag dit uitgedaan worden.

Week 6 en later.

De sporen van de behandeling zijn grotendeels uitgewist. U mag weer sporten en desgewenst naar de sauna. De huid trekt geleidelijk verder strak en het resultaat verbetert nog verder.

3 maanden.

U komt voor controle om het behaalde resultaat te beoordelen.

Risico’s en complicaties.

Bij iedere operatie is een kans op nabloeding en infectie, maar bij lipo-sculptuur is deze kans bijzonder klein omdat er zeer kleine sneetjes gemaakt worden. De huid trekt grotendeels weer strak afhankelijk van uw huid en leeftijd. Mocht er slappe huid overblijven dan kan deze altijd nog chirurgisch verwijderd worden. Dit gebeurt in een later stadium als de huid weer geheel soepel is geworden.