OOGLIDCORRECTIE


Weinig gebieden van het menselijk lichaam zijn zo gevoelig voor de effecten van zwaartekracht en vochtophoping als de oogleden. Er zijn verschillende afwijkingen die hersteld kunnen worden. De meest voorkomende zijn:


Wallen.

Dit is een verdikking van de onder- of bovenoogleden, waardoor men een vermoeide, slecht uitgeslapen indruk kan maken. De meest voorkomende oorzaak hiervan is ter plaatse overtollig vetweefsel. Normaliter zijn er, om het oog in de oogkas te beschermen, meerdere vetzakjes rondom het oog aanwezig. Bij sommige mensen is het erfelijk bepaald om een overmatige hoeveelheid vet in deze vetzakjes te hebben. Dit betekent dat de afwijking al op jonge leeftijd zichtbaar kan zijn, doordat dit vet gaat uitpuilen in de oogleden. Verder kan het normaal aanwezige vet ook in de oogleden gaan uitpuilen als op wat oudere leeftijd de vetzakjes door de omringende weefsels niet meer goed op hun plaats worden gehouden. Dit vetweefsel houdt vrij gemakkelijk vocht vast, zodat de ernst van de wallen nogal eens kan wisselen. Met name in de ochtend bij het opstaan en bij vermoeidheid kunnen ze erger opgezwollen zijn. Als de wallen erg fors of vaak gezwollen zijn rekt op den duur natuurlijk ook de huid uit


Huidoverschot.

Als gevolg van een vorderende leeftijd of aanleg voor deze aandoening wordt de ooglid huid slapper en dunner, waardoor een huidoverschot bij boven- en onderoogleden kan ontstaan. Bij de bovenoogleden uit zich dit door het overhangen van de huid. In het begin is er alleen een extra plooi zichtbaar, maar als het erger wordt kan de huid zelfs over de wimpers gaan hangen. Op den duur kunnen hier zelfs problemen met kijken ontstaan. De meeste mensen hebben dan ook het gevoel snel vermoeide ogen te hebben of continu de wenkbrauwen op te moeten trekken om beter te kunnen zien. Bij de onderoogleden ontstaan rimpels. Soms zijn er zelfs “zakjes” overtollig huid zichtbaar.

De Operatie.

Het is een operatie die meestal onder plaatselijke verdoving plaatsvindt.
Meestal is er een combinatie van boven genoemde factoren aanwezig. De aanpak van beide genoemde aandoeningen is dan ook grotendeels hetzelfde. Voor de onderste oogleden wordt er een sneetje gemaakt juist onder de ooghaartjes, zodat het litteken nauwelijks zichtbaar is. Voor de bovenste oogleden wordt het sneetje in de natuurlijke plooi van het bovenooglid gemaakt, zodat bij geopende ogen helemaal geen littekentje zichtbaar is. Het litteken valt precies in de zogenaamde arcade boog.
Door het voorzichtig openen van de weefsels bereikt men het overtollige vet, welk dan kan worden weggenomen. Het overtollige spier- en huidweefsel wordt eveneens verwijderd. Vervolgens wordt de huid gesloten met een hele fijne onderhuidse hechting.
Bij een boven ooglidcorrectie blijft de hechtdraad los te liggen. Er wordt geen knoopje gemaakt aan de uiteinden. Tijdens het genezingsproces krimpt de wond. Doordat er geen knoopjes in de hechting zitten kan deze gemakkelijk meebewegen. De uiteinden van de hechting worden afgeplakt met huidkleurige strips. Deze blijven 1 week zitten tot de controle.Na de operatie.

Oogleden zwellen heel gemakkelijk op en worden snel blauw. Dit heeft bijna iedereen die een ooglidcorrectie heeft ondergaan. Om dit zoveel mogelijk te beperken krijgt u tijdens de ingreep ijskompressen op de ogen. Ook kunnen de ogen de eerste week geïrriteerd zijn en tranen. Na zeven dagen worden de hechtingen verwijderd. Na ongeveer twee weken zijn de zwellingen en de blauwe verkleuring doorgaans verdwenen.


Complicaties.

De kans op infectie bij ooglidcorrectie is erg klein. Wel kunnen er zoals eerder gemeld zwellingen en bloeduitstortingen ontstaan, deze zijn echter van tijdelijke aard.

Het resultaat.

Ooglidcorrecties worden in het algemeen zeer goed door de patiënten doorstaan, hebben een gering risico en leveren doorgaans zeer goede resultaten op. In principe is het resultaat blijvend. Doordat de huid op en duur echter weer ouder wordt, en dus dunner en slapper wordt, kan er na verloop van tijd toch weer wat huidoverschot ontstaan. Hoe snel dit gebeurd is erg wisselend en van zoveel factoren afhankelijk dat er niet echt een uitspraak gedaan kan worden over wanneer er weer enige verslapping van de huid en weefsel zichtbaar is.


Enkele belangrijke instructies voor de patiënt om na de ingreep rekening mee te houden!

Dag 1.

* Rustig aan doen.

* Niet te veel bukken of persen, bij het slapen het hoofd iets hoger leggen d.m.v. b.v. een extra kussen.

* Uw ogen om het uur 10 minuten koelen met een koelmasker of ijskompressen om zwelling en bloeduitstorting te verminderen. Deze handeling elk uur herhalen tot ongeveer 6 uur na de ingreep. Let wel nooit ijs rechtstreeks op uw oogleden leggen!

* Bij pijn eventueel paracetamol 500 mg gebruiken. Gebruik géén bloed verdunnende pijnstillers.

* Bij nabloeden gaasje 10 min. tegen de oogleden aandrukken, meestal is dit afdoende.

* De strips blijven 1 week zitten! Bij de nacontrole worden deze verwijderd.
* Het dragen van een zonnebril na de ingreep wordt vaak als prettig ervaren.

Dag 2.

* U mag douchen mits u de strips niet al te nat maakt en niet afdroogt.
* De onderoogleden schoonmaken met wattenstokjes en afgekoeld gekookt water. Zachtjes van buitenkant naar binnenkant wrijven.

Dag 7.

* De hechtingen worden tijdens de controle verwijderd.

Dag 14.

* Sporten en andere inspannende activiteiten mogen weer hervat worden.
* Na 2 weken kunt u de littekens voorzichtig insmeren met een neutrale oogcrème. Dit blijft u 4 weken doen.